Activiteiten tot 2020

De Oostenrijkse componist Joseph Haydn heeft in totaal 108 symfonieën van ongeveer 30 minuten geschreven, waarvan slechts een klein aantal regelmatig in concertzalen te horen is. Haydn schreef de meeste van zijn symfonieën voor een klein orkest, en is dus niet geschikt voor grote concertzalen. Als gevolg is muziek van Haydn niet vaak live te horen, terwijl de ervaring leert dat zijn aanstekelijke en intelligente muziek leidt tot een blij verrast publiek. Tevens is de korte duur (gemiddeld 30 minuten) ideaal voor heel jong en oud en voor nieuw publiek, dat niet bekend is met klassiek muziek.

In april 2014 heeft Bastiaan Witsenburg het initiatief genomen om de concertserie ‘Haydn op zondag’ op te zetten, met het doel om de symfonieën van Joseph Haydn toegankelijk te maken voor een breed publiek. Er is een samenwerkingspartner gevonden, Cafe Belcampo, die dit project faciliteert. Voor Belcampo is het initiatief aantrekkelijk omdat de zondagochtend door het concert extra  klanten oplevert. De concerten van Haydn op zondag vinden eenmaal maandelijks op zondag plaats in de bibliotheek naast Café Belcampo  of in de gang van De Hallen Amsterdam. De repetitie vindt op locatie plaats in de ochtend voorafgaand het concert. Elke symfonie, kort of lang, krijgt liefde en aandacht. Met veel succes vierde deze serie in 2019 zijn vijfjarig bestaan. Er heerst tijdens de concerten een bijzonder levendige en informele sfeer.

Tevens voorziet dit initiatief in de behoefte van gevorderde amateurmusici om voor publiek samen met professionele aanvoerders te spelen.

Tot 2019 heeft het project altijd gedraaid op de vrijwillige bijdrage van het publiek en de amateurmusici, de vrijwillige inzet van de organisatie en kregen de professionals een bescheiden vergoeding. In de afgelopen drieënhalf jaar is het project in publieksbereik gegroeid en is het muzikaal niveau gestegen. Om op dit niveau te kunnen blijven opereren heeft de stichting voor het jaar 2019 een bijdrage bij het AFK aangevraagd en gekregen. Daartoe is er Stichting Haydn op Zondag opgericht met een betrokken en kundig bestuur.

Eind 2019 heeft dirigent en oprichter van ‘HOZ’ Bastiaan Witsenburg besloten dat het uitstekend lopende project op eigen kracht zonder hem kan verder gaan en het tijd wordt voor een nieuwe fase.

Het bestuur van de stichting heeft met vereende krachten en grote inspanning ervoor gezorgd dat de laatste drie edities van dit jaar in de nieuwe opzet doorgaan. Deze inzet werd door spelers en publiek met grote betrokkenheid gesteund. De levensvatbaarheid van het project is daardoor bewezen.

Dientengevolge is er door het bestuur voor het komende jaar 2020 een nieuw beleid geformuleerd ten opzichte van de muzikale leiding, taken van het bestuur en samenwerking. De kern van het concept (locatie, spelers, doelgroep) blijft ongewijzig